Een buikwandcorrectie is het verwijderen van de slechte huid rond de buik en de maag dat bezet is met overtollig vet en / of striemen.

Als gevolg van bevallingen kan de buikhuid uitzakken, striemen vertonen en de buikwand spieren kunnen soepeler worden. Daarnaast gaat zich met de leeftijd vet ophopen in de buik. De abdominoplastiek ingreep is het proces waarbij de uitgezette en gestriemde buikhuid verwijderd wordt en de buikwand spieren aangespannen worden om het uiterlijk van de buik te corrigeren.

Wie is geschikt voor deze operatie?

Bij de planning van de operatie speelt de elasticiteit van de huid, de mate van de huidverslapping en de mate van de versoepeling van de buikwand een belangrijke rol. Bij personen die weinig last hebben van een slappe buikhuid en striemen kunnen eenvoudigere ingrepen overwogen worden, zoals een mini-abdominoplatiek of liposuctie.

Vrouwen die een buikwandcorrectie willen ondergaan zullen deze operatie moeten uitstellen indien zij van plan zijn om te bevallen. Dit om te voorkomen dat de buikhuid en de buikwandspieren tijdens de zwangerschap opnieuw vervormd worden.

Zwaarlijvige patiënten die een buikwandcorrectie willen ondergaan, worden aanbevolen om voor de operatie te vermageren. Omdat de buikwand dikker is bij zwaarlijvige mensen zal deze niet zo goed uitgetrokken kunnen worden waardoor er geen goede resultaten kunnen worden verkregen.

Eén van de factoren die een negatieve invloed heeft op de genezing van de wonden bij buikwandcorrecties is het roken. Patiënten worden aanbevolen om gedurende 3 weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken.

De operatie en erna:

De ingreep bij een buikwandcorrectie duurt gemiddeld 2,5-3 uren en wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De patiënt zal 1 a 2 nachten in het ziekenhuis moeten overnachten. De hechtingen zullen na 10-12 dagen worden verwijderd. Patiënten worden aanbevolen om gedurende de eerste week na de operatie wat gebogen te wandelen en niet in verticale positie te liggen.

De littekens bij buikwandcorrecties zullen verborgen zijn in het ondergoed. Deze littekens zullen na 8 maanden tot een jaar vervagen en de kleur van de huid aannemen. In de tweede week na de operatie word patiënten aanbevolen om lichte oefeningen uit te voeren. Het is streng afgeraden om gedurende de eerste 3 maanden na de operatie zware oefeningen en sporten uit te oefenen.